ČR si pripomenula 73. výročie vyhladenia osady Ležáky nacistami

22.06.2015 Celý región

Praha 21. júna (TASR) - Za účasti stoviek ľudí sa dnes na mieste niekdajšej osady Ležáky v okolí mesta Chrudim v Pardubickom kraji ČR uskutočnila pietna spomienka na jej vyhladenie nacistami spred 73 rokov. Prítomní, medzi ktorými boli aj hostia zo zahraničia, si uctili pamiatku 52 zavraždených občanov Ležákov.

Predseda českej poslaneckej snemovne Jan Hamáček pri tejto príležitosti uviedol, že tragédia tejto osady je symbolom ničím neobmedzovaného zla nacizmu a nesmie byť zabudnutá. Súčasne podčiarkol zlovoľnosť vtedajšej pomsty okupantov a neprípustnosť aplikovaného princípu kolektívnej viny, ale konštatoval, že vyhladenie Ležákov bolo aj dôsledkom zlyhania civilizácie, ľudskosti a svedomia. Rečník porovnal vtedajšie vyčíňanie fašistov s dnešným džihádistických fanatikov, vyplýva z informácií českých elektronických médií.

K vyhladeniu osady Ležáky prišlo počas heydrichiády 14 dní po vypálení Lidíc 24. júna 1942. Išlo o odvetu za ukrytie vysielačky parašutistov, ktorí sa podieľali na atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v Prahe.

Nacisti vtedy osadu obkľúčili, jej 33 dospelých obyvateľov previezli do Pardubíc a tam ich v ešte ten istý večer zastrelili. Jedenásť detií putovalo do plynových komôr, ďalšie dve na prevýchovu do Nemecka, odkiaľ sa po skončení druhej svetovej vojny vrátili do vlasti.

Osadu v povojnovom období neobnovili, na jej mieste vznikla národná kultúrna pamiatka-pamätník, ktorý od júna 2008 spravuje Pamätník Lidice.
 

Vyberte región